Mai multe legume și fructe benefice pentru sănătatea inimii

Bolile de inimă reprezintă aproape o treime din toate decesele la nivel mondial. Dieta joacă un rol major în sănătatea inimii și poate reduce riscul de boli de inimă. De fapt, anumite alimente pot influența tensiunea arterială, trigliceridele, nivelul colesterolului și inflamația, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
Cercetătorii au efectuat un studiu observațional pe 326 de adulți de vârstă mijlocie fără boală cardiacă preexistentă cunoscută. Ei au fost repartizați aleatoriu și timp de opt săptămâni au avut o dietă bogată în fructe și legume, dar de altfel similară cu dieta DASHS. Studiile arată că dieta DASH cade tensiunea arterială și colesterolul. Folosind mostre de sânge colectate anterior de la participanți, cercetătorii au studiat modificările a trei biomarkeri care sunt utilizați pentru a evalua bolile cardiovasculare.


Acești markeri includ troponina (legată de deteriorarea celulelor inimii), peptida natriuretică (tulpina cardiacă) și proteina C reactivă (inflamație).
În comparație cu cele diete, dieta DASH care a fost mai bogată în fructe și legume a redus semnificativ biomarkerii asociați cu afectarea celulelor cardiace și bolile de inimă, dar niciuna dintre diete nu a afectat markerii inflamației.

Iată alte 7 alimente pe care ar trebui să le consumi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii.

1. Cerealele integrale
Cerealele integrale includ toate cele trei părți ale cerealelor bogate în nutrienți:
-germen
-endosperm
-tărâţe.

Tipurile comune de cereale integrale includ:
-grâu integral
-orez brun
-ovăz
-secară
-orz
-hrişcă
-quinoa.

Carbohidrații rafinați cresc riscul de boală coronariană. În schimb, cerealele integrale sunt protectoare. Una sau două porții suplimentare pe zi din aceste alimente scade riscul de boli de inimă cu aproximativ 10% până la 20%.

2. Avocado
Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care reduc nivelul de colesterol și prezintă un risc mai scăzut de boli de inimă.
Un studiu a analizat efectele a trei diete de scădere a colesterolului la 45 de persoane cu obezitate, unul dintre grupurile de testare consumând un avocado pe zi. Grupul care a consumat avocado a înregistrat reduceri ale colesterolului LDL (rău), despre care se crede că crește semnificativ riscul de boli de inimă.

3. Peștele gras și uleiul de pește
Peștii precum somonul, macroul, sardinele și tonul sunt plini de acizi grași omega-3, care au fost studiati pe larg pentru beneficiile lor pentru sănătatea inimii.
Acizii Omega-3 din peștele gras pot avea un rol protector în riscul de a dezvolta boli de inimă și pot reduce ușor riscul de afecțiuni cardiovasculare și aritmii.
Un alt studiu a arătat că consumul de pește pe termen lung a demonstrat o scădere a nivelului de colesterol total, trigliceridele din sânge, zahărul și tensiune arterială sistolică.

4. Nucile
Nucile sunt o sursă excelentă de fibre și micronutrienți, cum ar fi magneziul, cuprul și manganul.
Cercetările arată că includerea câtorva porții de nuci în dieta ta poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Un studiu realizat în 2009 pe 365 de participanți a arătat că dietele suplimentate cu nuci au dus la scăderi mai mari ale colesterolului LDL (rău) și total.

5. Fasole
Fasolea conține amidon rezistent, care rezistă la digestie și este fermentat de bacteriile benefice din intestin. Amidonul rezistent are potențialul de a exercita un impact sănătos asupra intestinului și asupra anumitor membri ai microbiotei sale rezidente.
Mai multe studii au descoperit, de asemenea, că consumul de fasole poate reduce anumiți factori de risc pentru bolile de inimă.
Într-un studiu mai vechi făcut pe 16 persoane, consumul de fasole pinto a redus nivelurile de trigliceride din sânge și colesterolul LDL (rău) .
O revizuire a 26 de studii a constatat, de asemenea, că o dietă bogată în fasole și leguminoase a scăzut semnificativ nivelurile de colesterol LDL.

6. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți precum flavonoidele, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii.
Interesant este că mai multe studii au asociat consumul de ciocolată cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Consumul moderat de ciocolată (mai puțin de 6 porții pe săptămână) poate reduce riscul de boală coronariană, accident vascular cerebral și diabet zaharat.

7.Usturoiul
De secole, usturoiul a fost folosit ca remediu natural pentru a trata o varietate de boli. În ultimii ani, cercetările au confirmat proprietățile sale medicinale puternice și au descoperit că usturoiul poate chiar ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii.
Acest lucru se datorează prezenței unui compus numit alicină, despre care se crede că are o multitudine de efecte terapeutice.
Într-un studiu, s-a demonstrat că administrarea de extract de usturoi în doze de 600-1500 mg pe zi timp de 24 de săptămâni a fost la fel de eficientă ca un medicament obișnuit pe bază de prescripție medicală în reducerea tensiunii arteriale.

Pe măsură ce apar noi studii, legătura dintre dietă și bolile de inimă devine mai puternică. Ceea ce mănânci poate influența aproape fiecare aspect al sănătății inimii, de la tensiunea arterială și inflamație până la nivelurile de colesterol și trigliceride.
Includerea acestor alimente sănătoase pentru inimă ca parte a unei diete hrănitoare și bine echilibrate poate ajuta la menținerea inimii în formă bună și la minimizarea riscului de boli de inimă.

La MEDSTORE vrem să oferim o îngrijire de calitate, accesibilă și simplă. Aducem inovații care nu numai că îi ajută pe oameni să se vindece, dar și să se simtă în armonie cu propriul corp, minte și suflet. Vedeți AICI produsele care vă vor face să fiți mai protejat împotriva afecțiunilor cardiovasculare!

Share on facebook
Share On Facebook
Share on twitter
Tweet it